Fanta de Portocale are doar 5% suc de portocale

Sucul Fanta de Portocale vândut pe piața românească este mai slab calitativ față de cel vândut în țările vestice. Asociația pentru Protecția Consumatorilor InfoCons atrage atenția asupra existenței standardului dublu de calitate între produsele comercializate în România și aceleași produse comercializate în alte țări.

În urma unui studiu realizat de InfoCons, Fanta de Portocale este diferită de la țară la țară. Analiza produsului în trei țări: România, Marea Britanei și Spania, scoate la iveală diferențe majore cu privire la conținutul de suc de fructe.

România: minim 5% suc de portocale, din concentrat

Marea Britanie3.7% suc de portocale și 1.7% suc de citrice, din concentrat (5.4%)

Spania8% suc de portocale, din concentrat

5 aditivi pentru România

O altă diferență sesizata este reprezentată de numărul de aditivi alimentari, în produsele din România regăsindu-se 5 aditivi, în cele din Marea Britanie 8 aditivi și, respectiv, în Spania 10 aditivi.

„Cu cât numărul de aditivi alimentari este mai mare, cu atât ficatul nostru are mai mult de muncă în a-i elimina. Observăm că în Anglia și Spania găsim specificația: „conține o sursă de fenilalanină”. Fenilalanina este un aminoacid care se află în compoziția îndulcitorului aspartam. Există o afecțiune genetică numită fenilcetonurie care reprezintă incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Fenilcetonuria este o afecțiune gravă care poate duce la retard psihic dacă nu este tratată de timpuriu. De aceea, produsele care conțin această substanță trebuie să aibă pe ambalaj un avertisment în acest sens”, atrag atenția specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop.

Zahărul, hoț de nutrienți

Pe de altă parte, observăm că raportul este inversat în ceea ce privește conținutul de carbohidrați (zahăr) și cel de calorii.„După cum puteți vedea pe etichetă, are 0 nutrienți, adică 0 proteine, 0 grăsimi bune, 0 carbohidrați buni. Singura sursă de carbohidrați este din zaharuri simple. Aceste zaharuri au fost cândva carbohidrați complecși, benefici pentru organism, însă mâna omului a înlăturat din aceștia fibrele alimentare, vitaminele și mineralele și astfel au rămas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte ușor sub formă de grăsime, determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei (a zahărului din sânge), influențând astfel într-un mod negativ apetitul. Cu alte cuvinte pot crește senzația de foame. Zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți. El nu numai că aduce în corp doar calorii goale, ci pentru a fi metabolizat consumă din rezervele de vitamine și minerale ale organismului. Așadar, pe lângă faptul că Fanta nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv, ea ne mai și consumă din cantitatea de vitamine și minerale pe care o avem în corp”, consideră specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop.

Comentarii

comentarii

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION