CIA la București. Un raport despre sărăcia românilor

Informații despre piața neagră a alimentelor din București a ajuns în documentele clasificate ale CIA. Nivelul de trai al românilor a atras atenția americanilor.

În ianuarie 1951, spionii americani de la București își informau superiorii din SUA despre prețurile alimentelor și salarii. Prețurile alimentelor erau destul de piperate în comparație cu nivelul de salarizare.
Un muncitor necalificat primea un salariu lunar de 3000 de lei. Acești bani îi ajungeau să își cumpere doar câteva alimente de bază.

În perioada 13 aprilie 1948-2 iunie 1952, România a fost condusă formal de Constantin Ion Parhon, medic endocrinolog și neuropsihiatru. Militant comunist, Parhon a fost influențat de operele lui Karl Marx. În aceea perioadă România era incomplet refăcută după război, iar haosul domnea încă peste țară.

În tot acest timp spionii americani de la București culegeau informații din toate domeniile. Documentele declasificate de CIA cu privire la România comunistă descriu cu lux de amănunte ceea ce se întâmpla în țară, în urmă cu aproape 66 de ani.

Necalificații primeau lunar un salariu de aproximativ 3000 lei. Însă, muncitorii calificați și funcționarii aveau salarii cuprinse între 3000 și 6000 lei. Angajații din industria de proiectare câștigau sume între 7500 lei și 10.000 lei pe lună. Iar un dentist ajungea la 13.000 lei.

Ca și acum, cu acești bani, românii nu puteau să își cumpere prea multe.

Alimente pe piața neagră

Riguroși, agenții americani au făcut un tabel cu prețurile alimentelor, dar și valoarea acestora pe piața neagră de la București.

Pentru o pâine mică, românii scoteau din buzunar nu mai puțin de 40 de lei. Un ou costa 20 de lei. Dar, dacă voiai să pui pe masă o bucată de unt era destul de greu. Kilogramul de unt costa la magazin 425 de lei, dar se termina destul de repede. Cei care nu apucau să cumpere de la alimentară erau nevoiți să apeleze la piața neagră, unde un kilogram de unt se vindea la un preț aproape dublu. Adică, 700 lei.

foto: http://rezistenta.net

Carnea de vită se vindea cu rația. Un kilogram de carne costa în magazin 250 de lei. Pe piața neagră prețul ajungea la 500-600 lei pe kilogram. Licoarea lui Bachus costa 250 lei per litru. Dar era de slabă calitate. Un vin mai bun costa 400 lei. Toate aceste prețuri erau raportate la salarii mizere.

Hainele erau o marfă la mare căutare, iar cele de stradă au fost marele lux al anului 1951, după cum reiese din documentle CIA.

Românii care doreau să fie în pas cu moda plăteau bani grei. O pereche de pantofi costa aproximativ 5000 lei. Un costum pentru munca de zi cu zi avea prețul destul de piperat. Agenții americani spun, că prețul unui costum era între 20.000 lei și 22.000 lei, iar o salopetă de oraș costa jumătate din prețul unui costum.

În lunile geroase românii plăteau pentru o tonă de lemn de foc o sumă cuprinsă între 4000 și 5000 lei. Adică, un salariu și jumătate al unui muncitor necalificat.

Comentarii

comentarii

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION