Haos în Orientul Mijlociu. Trump recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului

Președintele american Donald Trump a anunțat că SUA recunoaște oficial Ierusalimul drept capitala Israelului și va începe procesul de mutare a ambasadei SUA în oraș, anunț care marchează o schimbare majoră a politicii Washingtonului în Orientul Mijlociu.

„Am hotărât că este timpul să recunoaștem oficial Ierusalimul drept capitala Israelului. Deși președinții precedenți au făcut din asta o promisiune majoră în campaniile electorale, ei nu au reușit să se țină de promisiune. Astăzi, eu mă țin de acest angajament”, a declarat Donald Trump într-un discurs televizat miercuri.

Președintele SUA a declarat că a ordonat Departamentului de Stat să dezvolte planul de relocare a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim.

El a adăugat că nu ia poziție cu privire la niciun fel de probleme legate de statutul final, inclusiv granițele contestate. Trump a spus că intenționează „să facă tot” ce stă în puterea sa de a ajuta la realizarea unui acord de pace între israelieni și palestinieni.

Trump a acționat în conformitate cu o lege din 1995 care prevede că SUA își mută ambasada la Ierusalim. Predecesorii săi Bill Clinton, George W. Bush și Barack Obama au amânat constant această decizie pentru a evita tensionarea situației din Orientul Mijlociu.

Un emisar palestinian a menționat că decizia lui Trump reprezintă o declarație de război în Orientul Mijlociu. Papa Francisc a cerut ca status quo-ul în Ierusalim să fie respectat, estimând că în caz contrar ar putea fi alimentate alte conflicte din lume.

La scurt timp după discursul lui Trump, Saeb Erekat, negociatorul-șef palestinian, a declarat că președintele american „a distrus orice posibilitate de pace” și „a împins această regiune spre haos și violență”.

„Aceasta este decizia cea mai periculoasă pe care a luat-o un președinte american”, a declarat Erekat pentru Al Jazeera. Totodată, a adăugat că Trump „ia descalificat țara de la orice rol posibil în procesul de pace”.

Analiștii americani consideră că anunțul lui Trump ar putea fi intenționat pentru a deschide planul de pace din Orientul Mijlociu, dar riscă să aprindă un „butoi de pulbere” în centrul conflictului Israel-Palestina.

În discursul de miercuri, Mustafa Marghouti, un politician palestinian independent, a declarat pentru Al Jazeera: „Acesta este un act nepăsător din partea președintelui american … Acesta este un act foarte periculos. Nu ia în considerare ce înseamnă 1,6 miliarde de musulmani, 2,2 miliarde de creștini și 360 de milioane de arabi. Aceasta va crea o reacție foarte gravă și va destabiliza regiunea – și va destabiliza cu siguranță situația din Palestina”.

Promisiunile lui Trump

În timpul campaniei electorale din SUA, candidatul Trump a promis că va muta ambasada în Ierusalim și, potrivit senatorului Bob Corker, a fost gata să o facă în prima zi a președinției sale.

Brian Katulis de la Centrul pentru Progresul American, a declarat că administrația Trump a semnalat că va lansa în curând un plan de soluționare a celui mai lung și mai dificil conflict din lume. Anunțul de miercuri ar putea fi o salvă de deschidere pentru acest plan – o încercare de a deschide discuțiile.

Într-o declarație, John O. Brennan, fost director al Agenției Centrale de Informații, a numit, de asemenea, acțiunea lui Trump „nesăbuită”, declarând că „va afecta interesele SUA în Orientul Mijlociu pentru anii următori și va devein o regiune mai volatile”.

Comentarii

comentarii

About the author

Related

JOIN THE DISCUSSION