Afaceri imobiliare. Prețul la locuințele din Cluj a explodat în 2017

Municipiul Cluj se află într-o continuă dezvoltare iar prețul locuințelor a crescut semnificativ. La fel și valoarea chiriilor. Studiile de specialitate arată că prețul locuințelor a crescut cu 18 la sută. Și continuă să crească.

Piața imobiliară din Cluj a luat amploare după ce orașul a devenit foarte căutat de studenți, dar și de turiștii români și străini.

Potrivit studiilor realizate de agenţiile imobiliare, creşterea preţurilor este influenţată de mai mulţi factori. În Cluj învaţă câteva mii de studenţi străini, care îşi permit să plătească preţuri peste medie. De asemenea, în oraş muncesc aproape 20.000 de specialişti în IT şi în industria electronică. Venitul mediu al unui angajat din această industrie a ajuns la peste 5.000 de lei pe lună, astfel că IT-ştii îşi permit să plătească sume mai mari decât angajaţii din alte industrii. Apoi, cele câteva mii de expaţi din Cluj contribuie şi ei la această dinamică. În general, este vorba de directori sau de specialişti cu înaltă calificare din companiile multinaţionale, care au salarii generoase, menționează clujtoday.ro.

192 de proiecte rezidențiale

Clujul se situează pe locul doi, după București, în ceea ce privește ansamblurile rezidențiale din România, cu un total de 192 de proiecte, din care 91% de apartamente. Dintre acestea, 60 sunt disponibile în piaţă, 81 au fost deja vândute, iar restul au autorizaţia de construcţie sau sunt în proces de realizare a PUZ-ului.

„Aflat în momentul de faţă într-o strânsă concurenţă cu Bucureştiul în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, Clujul a cunoscut, încă din perioada de boom, o dezvoltare rezidenţială intensă a localităţilor limitrofe. Aşa se face că cel mai mare proiect rezidenţial din această zona, format din 11 blocuri cu 1.800 de apartamente, se află în comună Baciu. În Floreşti, ce s-a transformat într-o adevărată localitate-satelit a oraşului de pe Someş, cele mai mari proiecte ajung la câte 600 de unităţi locative. În interiorul oraşului, proiectul cu cele mai multe locuinţe finalizate până acum este cel din cartierul Bună Ziua, ce numără tot 600 de unităţi”, precizează un studiu citat de monitorulcj.ro.

Cumpărătorii vor locuințe scumpe

Conform unei analize realizate de imobiliare.ro, în Cluj-Napoca, cumpărătorii se orientează spre apartamentele scumpe. „Ponderea căutărilor de apartamente mai ieftine de 40.000 de euro a scăzut substanţial, de la 28% la finele lui 2015, până la 12% spre sfârşitul lui 2016. În schimb, cererea pentru segmentele 40.000-60.000 de euro şi 60.000-80.000 de euro s-a majorat de la 27% la 34% şi, respectiv, de la 25% la 29%. Palierul 80.000-100.000 de euro a consemnat şi el un avans important, de la 9% la 14%, în vreme ce interesul pentru proprietăţi mai scumpe de 100.000 de euro a rămas constant, la 11%”, se arată în analiză.

Clujenii investesc în imobiliare

Clujenii care au câteva zeci de mii de euro au mirosit că investiţiile în imobiliare sunt avantajoase. Decât să se încurce cu băncile, care oferă dobânzi mici la depozite, mai bine îşi cumpără un apartament pe care îl dau în chirie. Oraş universitar, cu mulţi tineri care se stabilesc în municipiu după facultate, în Cluj-Napoca mereu se găsesc oameni care să închirieze o locuinţa. Iar venitul obţinut dintr-un apartament închiriat este mult mai mare decât o dobânda dintr-un depozit bancar. „Anul acesta a crescut foarte mult numărul clienţilor care investesc în imobiliare. Această înseamnă cumpărare de apartament şi închiriere ulterioară. Cred că datorită acestor clienţi a crescut foarte mult numărul tranzacţiilor şi automat preţul. Calculul este foarte simplu: la un depozit în banca de 50.000 euro dobânda pe care o primeşti pe an e undeva la 250-300 de euro, dar dacă cu aceşti bani cumperi un apartament de o camera undeva în centru sau într-o zona în care se închiriază foarte bine, chiria este de 3.000 euro anual. Am avut foarte mulţi clienţi care au venit să investească pentru închiriere”, explică Tudor Marc, citat de ziardecluj.ro.

Comentarii

comentarii

About the author

JOIN THE DISCUSSION